Choose your language: 1 2 3 4 5 6
  Home > Germany > Zakopane 2005 -
Ligging: Polen, Matopolski
Datum verblijf: Elk jaar tot nu toe vanaf 2000


In 2000 zijn we voor het eerst naar Polen geweest. Onze ouders waren toen 25 jaar getrouwd en als viering daarvan gingen we op wintersport. Een kennis van onze vader gaat al 25 jaar naar Polen op vakantie. Hij organiseert al zo'n 10 jaren deze reis naar Zakopane. Deze eerste ervaring is ons goed bevallen en smaakte naar meer.

2005 was niet zo'n geslaagd jaar. Dit kwam doordat er heel veel mensen ziek geworden zijn tijdens de vakantie. De griep heersde intens; Kasper was al ziek en Maarten werd later ook ziek. We hebben ons wel geprobeerd te vermaken. Het was wel al reden genoeg om volgend jaar er sowieso weer er bij te zijn.

            

Zakopane is een stad in het uiterste zuiden van Polen met 30.000 inwoners, gelegen in Klein-Polen. Het is het wintersportcentrum bij uitstek in Polen, geliefd uitvalsoord voor wandelaars in het Tatra gebergte en toeristisch centrum van de Podhale. De stad ligt op een hoogte van 800 meter aan de voet van de berg Giewont. Tegenwoordig trekt de stad vele toeristen, er zijn talrijke hotels en pensions. Door de typerende bouwstijl van de Podhale met houten huizen en veel houtsnijwerk, heeft het stadje nog steeds een dorps karakter.

Lang was Zakopane niet meer dan een klein bergdorpje. Zo is bekend dat er in 1646 niet meer dan 43 inwoners waren. Pas in het midden van de 19e eeuw begon Zakopane als stad in betekenis toe te nemen en begon toeristen en kunstenaars uit het 100 km noordelijker gelegen Krakau aan te trekken. In 1889 telde de stad 3000 inwoners. Vanaf die tijd was het stadje ook makkelijker bereikbaar door een treinverbinding.

Reisorganisaties:

 

Pensions: